Wie?

Robert Jan Stips

Toetsenist, zanger, componist, arrangeur en producer (lees: duizendpoot) Robert Jan Stips is inmiddels ruim 25 jaar in binnen- en buitenland succesvol actief bij de formatie Nits. Daarvoor – sinds eind jaren zestig – had hij al (inter)nationaal naam gemaakt met de bands Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster en Transister. Als producer was Stips o.a. werkzaam met Gruppo Sportivo.

Hans Vandenburg

Hans Vandenburg, het boegbeeld van Gruppo Sportivo, is ook van de partij tijdens Pophelden.NL. Hij is als componist verantwoordelijk voor de aanstekelijke hitsingles ‘Disco Really Made It’, ‘Hey Girl’ en ‘Rock ’n Roll’ van Gruppo Sportivo. Afgelopen jaar deed de zanger/gitarist weer van zich spreken met zijn uitstekend ontvangen solo-album ‘Dig It Yourself’.

Thijs van Leer

Thijs van Leer (dwarsfluit, toetsen en zang) vergaarde wereldwijde roem met en is nog steeds de stuwende kracht van de progressieve rockgroep Focus. De hoofdzakelijk instrumentale hits ‘Hocus Pocus’, ‘House Of The King’ en ‘Sylvia’ hebben zich als tijdloos bewezen. Het feit dat Thijs van Leer zich deze avond laat vergezellen door gitarist Menno Gootjes van Focus, belooft dat diverse klassiekers van deze legendarische band in een speciale versie aan bod zullen komen.

Menno Gootjes

Menno Gootjes werd na een studie aan het conservatorium in 1997 opgenomen als gitarist in Focus. In 2006 vertok de gitarist om een ander pad op te gaan, maar keerde in 2011 weer terug bij de legendarische band om er nooit meer weg te gaan. Gootjes geeft inmiddels ook les aan Codarts en de Rockacademie.

Kaz Lux

Kaz Lux is een icoon in de Nederlandse popmuziek en zal voor altijd herinnerd blijven als de frontman van Brainbox. Deze legendarische band maakte eind zestiger/begin zeventiger jaren grote indruk met klassiekers als ‘Down Man’, ‘Dark Rose’ en ‘Summertime’. Na met veel publiciteit omgeven reünieconcerten verkiest de zanger met de karakteristieke stem tegenwoordig weer de betrekkelijke luwte van zijn semi-akoestische optredens.

Jan van der Meij

Zanger/gitarist Jan van der Meij completeert de line-up. Hij maakte deel uit van Vitesse en is de oprichter van en nog steeds constante factor in Powerplay, bekend van hits als ‘Make It Alone’, ‘Love Can Break Your Heart’ en ‘Waste Of Time’. Daarnaast is Van der Meij al jarenlang de trouwe muzikale rechterhand van Frédérique Spigt. Bovendien treedt hij momenteel in uitverkochte theaterzalen op met de ultieme Beatles tribute The Analogues.

Maarten Peters

Veelzijdigheid kenmerkt de carrière van Maarten Peters. De musicus was solo succesvol (denk aan de hit ‘White Horses in the Snow’), fungeerde als bandlid van de Frank Boeijen Groep, is sinds 1991 de trouwe muzikale rechterhand van Margriet Eshuijs en componeert nummers voor tal van andere bekende namen (o.a. Rob de Nijs, Liesbeth List, De Kast, Willeke Alberti en Allerliefste). Ook heeft Maarten Peters met de liederen-cyclus ‘Bevroren Tranen’ een bijzonder Nederlandstalig repertoire voor zichzelf geschreven, dat bij herdenkingen (Kamp Westerbork, Auschwitz, Ravensbrück en Buchenwald) wordt uitgevoerd.

Edward Reekers

Edward Reekers is gezegend met dé symfonische rockstem van ons land. Deze stem zal iedereen zich herinneren van de grote hit ‘Ruthless Queen’ van Kayak, de band waarvan hij jarenlang deel uitmaakte. Tegenwoordig heeft Edward Reekers zijn draai gevonden in Symfo Classics – ‘The Best of Symphonic Rock’, waarmee hij langs poppodia en theaters trekt. Bovendien is hij frontman bij de theaterproducties ‘Motel Westcoast’ en ‘The Best of Britain’.